Bolmenbanan

Cykelutflykt med historiska vingslag

Med Pensionat Sågknorren som utgångspunkt erbjuder vi en resa bakåt i tiden på den gamla järnvägsbanken, även kallad Bolmenbanan.


 

 

 

 

Från Sågknorren, cykla ut till landsvägen och ta till höger (västerut) till det lilla samhället Bygget, som nås efter ca 5 km. Där kan man välja att cykla Bolmenbanan mot Ryaberg (Ryabergsrundan) eller mot Lidhult (Lidhultsrundan). Båda rundorna är ca 20 km långa dörr till dörr och man kan välja att ta med en fika korg på cykeln eller så avtalar vi tid och plats och kommer ut med fika/lunchkorg som kan avnjutas vid något fint ställe längs turen.

Ryabergsrundan.

Vid den gamla stationen mitt i Bygget cyklar man upp på järnvägsbanken västerut mot Ryaberg.

Längs vägen finns många fina stopp med gamla fina stenarbeten, såsom broar och grindstolpar som minner om tider som flytt där det förr fanns små vägar till de gamla torpen.

Turen går längs Fylleån nästan hela vägen och man kan se lämningar av kvarnar och sågverk som använde vattnets kraft för sin drift.

Ungefär halvvägs till Ryaberg passeras platsen där eldaren Himmelman omkom 10 juli, 1909. Han klämdes till döds under tåget när det spårade ur, eftersom rälsen hängde i luften då järnvägsbanken hade spolats bort av ett våldsamt skyfall.

Framme i Ryaberg är det lämpligt med ett besök vid Svarta klippan, som är en närmare 100 meter hög brant på östra sidan av Fylleåns dalgång. I branten klättrar urskogslik bokskog. När träden är avlövade har man från toppen en enastående utsikt över dalen.

När färden vänder hemåt kan man ta järnvägsbanken tillbaka eller kanske välja vägen över Röskebo till Bygget och tillbaka till Sågknorren. Ett alternativ på hemvägen från Bygget är skogsvägen längs Fylleån. Här finns många fina platser med utsikt över ån där man kan höra bruset från vattnet.

Från stora vägen sväng då till höger strax före bron över Fylleån och följ vägen tills den ansluter till byvägen mot Bäckanäs, tag vänster och cykla över ån. Sväng sedan till höger på landsvägen och trampa tillbaka till vårt Pensionat.

Lidhults rundan.

I Bygget är det lättast att svänga vänster in på en liten skogsväg strax efter 50 skyltarna, cykla ca 100 m fram till järnvägsbanken och sedan ta till vänster. Efter 2 km passeras den gamla länsgränsen, där de gamla Halland-Småland skyltarna finns kvar på båda sidor om järnvägen. Längs vägen finns det även en sevärd bro över Kölsbäcken.

Det sägs att när järnvägen byggdes på 1880-talet, skickades stenhuggarna i förväg för att bygga broarna, som sedan var klara när järnvägsarbetarna kom fram med rälsen.

Efter ca 4 km försämras järnvägsbanan, man kommer fram till två bommar och det blir något svårare att ta sig fram. Det går att cykla ända fram till Bökö på järnvägsbanan om du är sugen på lite cross cykling, men lätt är det inte. Så efter den andra bommen, som man får leda cykeln förbi, går en mindre byväg till höger och ut till stora landsvägen. Cykla vänster och i Bökö tag vänster mot Håknaböke. Efter några km blir vägen hårdbelagd och mer lättcyklad och snart kommer man fram till en T- korsning, tag vänster och då är det bara 2 km kvar till vårt Pensionat.